Masina personala

La inceputul anilor 60, economia Japoniei se preagatea de lansare. Veniturile populatiei erau in crestere, si din ce in ce mai multa lume isi permitea o masina personala. Ideea de masina de familie a dat rod imaginatiei japoneze si “Mitsubishi 500” destinat publicului larg a fost lansat in 1960. “Mitsubishi 500” a fost responsabil de promovarea calitatii Mitsubishi catre o audienta din afara granitelor Japoniei, castigand premii la clasa sa in Grand Prix-ul de la Macau.

In 1962 a aparut “Minica” prima micro-compacta cu patru locuri de la Mitsubishi. Bazata pe “Mitsubishi 360” (1960), motorul pe benzina in 2 timpi, racit cu aer, cu o capacitate de 359cc a plasat “Minica” in categoria vehiculelor cu cele mai mici taxe. Acesta nu a fost singurul motiv pentru care s-a vandut atat de bine, era de asemena foarte fiabila si economica. Numele “Minica” dainueste si in zilele noastre.

Aceleasi lucruri se aplica si la “Colt 600”, lansat tot in 1962, o masina de familie mai mare si mai confortabila (desi Coltul modern are o alta origine). In 1965 Mitsubishi lanseaza “Colt 800”, primul coupe din Japonia.

In 1969 Mitsubishi a atacat clasa superioara. “Coltul Galant sedan” a fost primul din ceea ce avea sa devina o lunga si faimoasa cariera, cu o multitudine de titluri si premii atat in sporturile auto cat si pe piata. Era deosebit prin designul aerodinamic numit “dinawedge line” si prin motoarele SOHC din seria Saturn. In 1969 “Galant” stabilea ritmul pe piata Japoneza, reprezentand integrarea celor mai noi si mai bune tehnologii auto.

Intre timp, ca o scurta privire la cronologie, Mitsubishi isi extindea aria de vehicule comerciale pentru a acoperii tot spectrul de nevoi de transport. Au aparut noi modele, incluzand seria de autobuze mici “Rosa” (1960) si seria de camioane usoare “Canter” (1963). La sfarsitul anilor ‘60 compania Mitsubishi era cunoscuta drept o producatoare de autovehicule de toate clasele cu o crestere rapida si meritata a reputatiei pentru tot ceea ce inseamna calitate. Era momentul unei schimbari majore.