Discutii Foto/video

La un pahar de vorba..
Scrie răspuns
c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Joi Mar 24, 2011 11:03 pm

Puțin despre expunere http://textsunetimagine.blogspot.com/20 ... s-iso.html

Un titlu mai sugestiv la ora asta n-am găsit. Problema este una reală venită de la cei care citesc. Uneori sunt lucruri la care nu ne g?ndim, dar oamenii se lovesc de tot felul de probleme.

Și un cornuleț

Turkish delight in triangular dumplings by c6t9, on Flickr

ssTour
EVO I

Mesaj de ssTour » Sâm Mar 26, 2011 6:44 pm

faina tare ultima...cornuletu scoate limba ..reusita congrats

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Joi Apr 14, 2011 5:06 pm

Mulțumesc. Nu prea am mai avut timp de nimic. Mi-e că voi rata florile de primăvară complet.

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Vin Apr 15, 2011 3:44 pm

AndreiS
EVO I

Mesaj de AndreiS » Joi Apr 28, 2011 11:07 pm

QUOTE (c6t9 @ Apr 15 2011, 03:44 PM) Și ceva simplu și eficient. http://textsunetimagine.blogspot.com/20 ... o-pop.html

foarte utila optiunea, mai ales atunci cand lumina nu cade asa cum ar trebui pe subiect

Imi va folosi la retusarea unei astfel de fotografii
Fişiere ataşate
Flower02.jpg
Flower02.jpg (1.3 MiB) Vizualizat de 2964 ori

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Mar Mai 03, 2011 1:51 pm

Da, ajută ?n nunumărate situații.

N-am prea mai făcut nimic ?n ultima vreme

Nothing by c6t9, on Flickr

AndreiS
EVO I

Mesaj de AndreiS » Mar Mai 03, 2011 6:10 pm

Apropo de situatii...
Acum cateva zile am iesit in Tineretului pentru a-mi exersa talentul...
Era 7 seara, innorat, pe alei si mai intunecat.
Ca dotare, obiectivele de kit.
Viteza maxim acceptata si suportata de mana, avand in vedere lipsa trepiedului - 1/30, diafragma la 5, iso 400, 800 si tot subexpuse ieseau fotografiile.
Nu am vrut sa-l las pe auto ptr ca imi deschidea blitzul.
In concluzie, rezultate slabe, fotografii intunecate sau tremurate.
Am gresit cu ceva in afara faptului ca nu am avut trepied sau se cere un obiectiv mai luminos?

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Mie Mai 04, 2011 1:01 pm

S-ar putea să te ajute puțin de am scris la http://textsunetimagine.blogspot.com/20 ... s-iso.html

Ce vezi cu ochiul liber este o percepție deja ajustată la condițiile existente. Noi avem din "fabrică" un fel de mod auto, o auto-adaptare. Cu limite, dar trecerea se face de multe ori fără să știm. Poți verifica asta c?nd ieși de la ?ntuneric ?n lumină puternică. Trecerea este bruscă și ochiul trebuie să se adapteze la noile condiții.

Deci ce vedem noi ca suficientă lumină nu este un criteriu.

?n cazul tău un obiectiv mai luminos, să presupun un f/1.4 ca maxim posibil (deși există și valori mai mici), foarte posibil să nu fi rezolvat pe deplin problema. Este greu de apreciat ce condiții erau exact și ce rezultate ar fi fost.

Puteai să lași aparatul pe ceva și să-i dai din timer. De asemenea la unele aparate pentru fotografie noaptea se poate ridica oglinda pentru a elimina și mai mult orice vibrație (oricum numai un trepied scump și de calitate ține aparatul perfect nemișcat). La expunerile foarte lungi (multe secunde) nu uita să blochezi vizorul. De asemenea nu este indicat să faci expuneri lungi la ISO mare pentru că senzorul devine așa de fierbinte ?nc?t imaginile vor fi de slabă calitate și nu faci nimic. Nu uita dacă pui aparatul pe trepied sau pe altceva, să oprești stabilizarea optică.

Ca o idee finală, un trepied te-ar fi ajutat să nu miști imaginile. Dacă nu ai telecomandă, atunci timer. Să apeși butonul pe trepied este inutil. Imposibil să nu miști puțin aparatul.
O valoare ISO mare și un obiectiv luminos te-ar fi ajutat mai mult să ai expunerea c?t mai scurtă la nevoie și astfel să ai așa numitul "motion blur" sub control destul de mult sau suficient de mult c?t să poți decide ?n ce măsură să se manifeste ?n imagine. Să-l elimi definitiv cam greu, depinde de situație.

Pe AUTO aparatul va scoate mereu blitz-ul.

Dacă schimbi ?n P, nu-l va mai scoate.

AndreiS
EVO I

Mesaj de AndreiS » Mie Mai 04, 2011 9:11 pm

Am citit blogul tau, teoretic stiu care sunt valorile de ajustat in situatii ca cea descrisa mai sus. Intr-adevar, nu folosesc aproape deloc modul AUTO, putin S si A, dar in special P-ul. Nu am avut probleme pana acum, paradoxal nici in ceea ce priveste fotografiile nocturne, nici in cele din timpul zilei, surpriza venind tocmai in acea penumbra.
A fost o situatie aproape comica...se cerea o expunere mai lunga - nu ajuta mana, compensarea expunerii avea efecte vizibile la trepte mari, iso-ul prea mare imi strica contrastul, obiectivul imi spunea ca nu poate mai mult. Culmea este ca histograma arata bine.
Apropo de histograma, exista vreo posibilitate de corectare pe culori a acesteia, in sensul compensarii subexpunerii doar a rosului, de exemplu?
Ideea este ca am reusit cea mai mare rata de rebuturi...app 50%.

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Joi Mai 05, 2011 5:37 pm

Este mult de scris despre histogramă și modul ?n care fiecare producător a ales să o redea. Pentru că ce vezi pe aparat nu este mereu corect.

Da, se poate modifica teoretic. ?n Light Room ai spre exemplu destul de multe nuanțe pe care le poți controla. ?nsă rezultatele pot fi diferite de la o imagine la alta.

Scrie răspuns

Înapoi la “Cafenea”