Statii Radio Cb

La un pahar de vorba..
Scrie răspuns
COObra
EVO I

Mesaj de COObra » Mie Feb 10, 2010 8:23 am

doua intrebari si de la nestiutori:
- cine-i squelciu ala? si ce face el?
- antena o pot monta si in masina? sau pot lega statia la antena masinii? nu-mi surade ideea sa merg cu catargu pe masina ca nu-s velier.

doza
EVO I

Mesaj de doza » Mie Feb 10, 2010 8:50 am

@COObra Squelch: sper sa ajute

radurin
EVO I

Mesaj de radurin » Mie Feb 10, 2010 9:12 am

Cu butonul de squelch reduci din zgomotul de fundal (bazaitul ala care se aude pe statie),singurul dezavantaj e ca nu ii mai auzi pe cei care emit mai de departe.

Antena nu poti sa o montezi in masina,caroseria are efect de cutie faraday.

Poti sa folosesti insa si o antena mai mica,de 60 cm spre ex,ca sa nu ai catarg pe masina.
Citeam mai demult pe undeva ca se poate inlocui antena de cass cu o antena de CB,la fel de mica,si atunci legi statia direct la antena de pe masina,practic folosesti o singura antena si pe statia CB si pe aparatul radio al masinii.
Repet,am citit doar,nu am vazut asa ceva pus in practica.

COObra
EVO I

Mesaj de COObra » Mie Feb 10, 2010 11:01 am

sarumana baieti.
radurin, mi-ai dat o speranta cu antena aia.
pe de-o parte poate prinde si radioul ceva mai bine, pe de alta parte la 60 cm, merge sa o montez definitiv pe plafon in spatele celei radio.
deci am de studiat despre statii.

Klez
EVO I

Mesaj de Klez » Mie Feb 10, 2010 11:16 am

QUOTE (radurin @ Feb 10 2010, 09:12 AM) Citeam mai demult pe undeva ca se poate inlocui antena de cass cu o antena de CB,la fel de mica,si atunci legi statia direct la antena de pe masina,practic folosesti o singura antena si pe statia CB si pe aparatul radio al masinii.
Repet,am citit doar,nu am vazut asa ceva pus in practica.

Din pacate este fals. Suna bine in teorie insa in practica nu merge. Antena CB pt statie are bobina in partea de jos (acea umflatura, mai mica sau mai mare). Fara bobina, e ca si cum eu avea antena de 2 cm de walkie-talkie. Unde mai pui si ca ai toate sansele sa-ti prajesti statia ca nu are unde sa emita semnalul prin acea sarma. Antena de radio auto de 60 cm (o simpla sarma otelita) nu are acelasi "efect" ca si cea de CB. Deci pica asta, ramane in cel mai simplu caz o antena de aia mica CB de 40-60 cm. Am vazut multe din astea montate pe turisme si chiar nu aratau rau deloc. Cu toate ca, eu personal, la ce folosesc masina, o antena CB de 60 cm m-i s-ar parea ca o scobitoare pe masina , dar fiecare cu pasaricile lui.

Pt cei care folosesc statia CB numai in trafic pentru comunicatii de mica distanta <5 km, ASQ (automatic squelch) isi face ok treaba. Imi retrag post-ul de aseara, vorbeam numai din punctul meu de vedere .

The Godfather
EVO I

Mesaj de The Godfather » Mie Feb 10, 2010 11:33 am

Daca vrei ca statia ta sa functioneze in parametri normali trebuie neaparat sa o calibrezi.
Eu am 2 statii: un alan de 20W montata pe un Iveco Daily si un northpoint de 30W pe un Renault Master. In canal separat am vorbit si la aprox 40 - 45km.
Pentru cei interesati pot da detalii ale persoanei de la care am cumparat si care se ocupa si de montaj.
Eu unul de cand am statie pe masina am renuntat la detector.

radurin
EVO I

Mesaj de radurin » Mie Feb 10, 2010 12:01 pm

COObra,uite cea mai mica antena CB pe care am gasit-o.Performantele insa cred ca lasa de dorit.

http://www.sirioantenne.it/prodotti_ant ... 69&idp=125

COObra
EVO I

Mesaj de COObra » Mie Feb 10, 2010 12:32 pm

belea....chiar si arata bine.
la performante, cred ca daca merge cum zice klez, ceva de genul 5 km, sunt foarte multumit.
adica nu ma intereseaza sa aud ce se intampla in patagonia, si nici nu maerg ca si klez pe munti.
oricum la mine e de viitor.

radurin
EVO I

Mesaj de radurin » Mie Feb 10, 2010 1:04 pm

Uite si o poza cu ea montata pe masina.
Fişiere ataşate
antena_cb.jpg
antena_cb.jpg (4.17 KiB) Vizualizat de 2363 ori

The Godfather
EVO I

Mesaj de The Godfather » Mie Feb 10, 2010 1:21 pm

QUOTE (COObra @ Feb 10 2010, 12:32 PM) belea....chiar si arata bine.
la performante, cred ca daca merge cum zice klez, ceva de genul 5 km, sunt foarte multumit.
adica nu ma intereseaza sa aud ce se intampla in patagonia, si nici nu maerg ca si klez pe munti.
oricum la mine e de viitor.

crede-ma 5km sunt foarte insuficienti. Eu folosesc statiile de ceva timp si sunt sigur ca vei ajunge la aceasta concluzie si tu chiar de la primul drum cu antena pe masina. Daca tot e sa faci o investitie in asa ceva....macarr sa o poti folosi cum trebuie.

Scrie răspuns

Înapoi la “Cafenea”