Pajero 2007 - eventuale probleme, sfaturi, etc

Utilizare, opinii, probleme si reparatii pentru Mitsubishi Montero, Pajero, Pajero Sport si Pajero Pinin
Scrie răspuns
Avatar utilizator
inspektah
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Joi Apr 03, 2008 6:11 pm

Mesaj de inspektah » Lun Sep 01, 2008 11:47 am

Salut unde ar fii mai indicat sa ma duc pt achizionarea unor anvelope bf goodrich all terrain dimensiunea de 265/70 r 16 pt pajero 2008 lwb 3.2 di-d?Merg si niste jante de 16 ? oz offroad 6.Anvelopele stock dunlop grantrek +jantele de 18 zdruncina.am mai scris si pe alte forum-uri de 4x4 din ro legat de rigiditatea masinii practic cam fiecare groapa sau mica denivelare se simte ca un cutremur si pe pietris nu mai zic."balonul" sau dimensiunea cauciucului ar fii problema.eu ma gandeam la shock absorbers sa le schimb.astept sfaturile voastre

Avatar utilizator
guerilla
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Lun Noi 03, 2008 2:42 pm

Mesaj de guerilla » Lun Noi 03, 2008 2:47 pm

incearca la nico tyres pentru gume.
pentru jante iti trebuie Diametru 16, Latime 8, Prezoane 6, PCD 139, Alezaj Central 10, sau
Diametru 16, Latime 7, Prezoane 6, PCD 139, Alezaj Central 10; ambele cu offset negative

Avatar utilizator
greierasul
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Lun Oct 22, 2007 2:36 pm

Mesaj de greierasul » Lun Noi 24, 2008 9:51 pm

dupa 15.000km se lasa si nu mai zdruncina, acum imi lipseste senzatia aia....., zdruncina dar cred ca era si foarte stabila pe sosea. Acum suspensia s-a lasat si masina e foarte confortabila si culmea, am anvelopele umflate cu aproape 1 atmosfera mai mult.

Inca un aspect pe care am dorit sa-l aduc in discutie , care cred ca este cunoscut de foarte putini posesori. Toata lumea a observat levierul din dreapta manetei schimbatorului de viteze, toti stim ca de acolo se schimba modul de tractiune: 2H - tractiune spate , 4H - tractiune 4x4 usor de tip SUV , 4HLc - tractiune 4x4 cu diferentialul central blocat si 4LLc - tractiune 4x4 cu diferentialul central blocat plus activat reductorul pentru un cuplu marit. Deasemenea mai exista pe consola centrala mai jos, un buton care comanda blocarea diferentialului spate blocabil.

Ce am descris mai sus sunt lucruri cunoscute probabil de toti proprietarii, dar oare cati dintre ei citesc cartea din scoarta in scoarta ? Daca ar fi curiosi, ar mai descoperi ceva interesant......... sub volan , mai exista un buton "ASC OFF". In 2008 orice masina care circula pe strada trebuie sa fie cat mai sigura , pentru a nu pune in pericol vietile ocupantilor si pe cele ale celorlalti participanti la trafic. Corect ?...corect.... Cum se poate accede la acest deziderat de siguranta ? Cu ajutorul unor sisteme inteligente, gestionate electronic de catre un computer, de acum deja banalul ESP. Modelele noi iau in considerare o multitudine de parametrii si actioneaza asupra tractiunii, puterii motorului si franarii selective a rotilor in caz de urgenta. Pe scurt acest computer intervine in situatiile limita si corecteaza fin traiectoria masinii pentru a nu derapa.


Si totusi acest ESP atunci cand esti in teren greu si la viteza mica devine inutil, deci trebuie dezactivat. Cand se trece levierul in pozitia 4LLc el se dezactiveaza automat si atunci vine intrebarea fireasca : de ce au mai pus un buton suplimentar de dezactivare ? Pentru ca abia acum urmeaza distractia, parte frumoasa care face ca Mitsubishi sa fie cu 2 pasi inaintea concurentei atunci cand vine vorba de tractiune 4x4.....

Daca dezactivam ESP-ul (ASC in varianta Mitsubishi) de la buton cand suntem in 2H si 4H , el se dezactiveaza doar partial. Se considera ca in aceste variante de tractiune masina inca circula cu viteza. Se va dezactiva doar controlul tractiunii care tine de puterea motorului, adica poti accelera la maximum, fara ca gazul sa-ti fie taiat. Se pastreaza franarea selectiva a rotilor astfel incat sa se pastreze o traiectorie corecta. Mai departe, in 4HLc , se poate rula cu viteza relativ mare, deci standard ESP-ul este activat complet in modul standard de rulare, dar la apasarea butonului "ASC-OFF" , dezactivarea nu mai este partiala, ci totala, adica nu se mai intervine nici macar asupra franarii selective a rotilor. De ce ? Pentru ca daca blochezi diferentialul central se presupune ca totusi te afli in probleme si daca pe deasupra vrei sa dezactivezi ESP-ul acesta sa nu te mai incurce deloc.

La prima vedere lucrurile par simple, dar in realitate daca stii cand si cum sa folosesti transmisia masinii, ai o multitudine de variante care sa se potriveasca terenului desupra caruia circuli.

De exemplu mergi pe un drum forestie relativ bun, cu panta usoara, acoperit de zapada batatorita...... ai nevoie de tractiune 4x4 , cu controlul stabilitatii activat doar asupra franarii selective a rotilor, iar puterea motorului sa nu-ti fie limitata, iar toate acestea in tandem cu suspenia fata-spate de tip multi-link(independenta) face ca sa nu existe masina care sa te intreaca si totul impachetat intr-o siguranta deplina. Niste anvelope de iarna bine alese sunt cireasa de pe tort, acolo unde altii fac dansuri din buric tu circuli ca pe asfalt :wink:

Ideea este ca masina asta trebuie sa stii cum sa o folosesti, doar asa vei simti inginerii care au lucrat la ea, altfel va fi doar o masina incomoda , mare, greoaie, care zdruncina si nu fuge ca un Porsche Cayenne.

Avatar utilizator
MihaiM
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Sâm Ian 10, 2009 11:39 am

Mesaj de MihaiM » Sâm Ian 10, 2009 11:43 am

Va salut pe toti, va urez un sincer La Multi Ani si un an nou lipsit de incidente!

As avea si eu nevoie de niste sfaturi. Ma cam bate gandul spre un Pajero (sunt mai multe variante luate in calcul, dar sa vedem) si as opta pentru motorul de 3.8 (am mers si cu 3.2, dar imi plac "benzinarele" ). Are cineva ceva idei despre acest motor, ma refer la probleme, reprize, consum etc. Cam in cat timp poate ajunge masina de la momentul efectuarii comenzii? Multumesc

Avatar utilizator
fishtish
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Sâm Ian 17, 2009 1:11 am

Mesaj de fishtish » Sâm Ian 17, 2009 1:24 am

Eu tot nu m-am prins de sistemul asta de tractiune...De ce nu au lasat cei de la Mitsu electronica sa lucreze in 4LLc pe puntea fata? Nu e normal ca atunci cand ai nevoie de reductie...sa ai nevoie si de o tractiune cat mai buna? Am ramas in zapada cu masina....si o roata fata stanga...statea ca moarta in 4LLc. Doar in 4H s-a sinchisit sa se porneasca...da si atuncea, transferul de tractiune s-a facut brusc...pe neasteptate.
Stie cineva o firma care sa ofere un scut care sa acopere motorul si cutie...dar sa fie de grosime mai mare. Dealarii ofera doar scut motor ceva mai gros am inteles decat cel de serie. Scutul de palstic dupa parerea mea...sau nu trebuia pus....sau facut din tabla. iarna trecuta era sa-l pierd. Celelalte 2 de tabla le-am indoit pe fiecare. Numai bine va doresc!

Avatar utilizator
Klez
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Vin Noi 28, 2008 9:58 am

Mesaj de Klez » Sâm Ian 17, 2009 3:40 pm

Puntea fata are MRL automat. (MRL=Mecanism de Rulare Libera, in engleza HUB) In 4 low nu s-a cuplat deoarece nu avea destula turatie incat sa-ti puna in miscare roata pe care atarna greutatea(adica cea cu aderenta). Cand ai schimbat in 4H, MRL-ul a primit soc de putere (rotatie) si s-a cuplat. Daca aveai MRL-urile manuale(gen Aro) nu-ti mai facea socul acela, dar de fiecare data cand cuplai/decuplai 4X4 trebuia sa cobori din masina si sa invarti cheita la butucul rotii(2 la numar...cele de pe fata).
4Low se foloseste doar la urcari abrupte(sa nu-ti prajesti ambreiajul in vit.1 cand esti pe 4High), la nevoie mare de cuplu(tractare in rampa) sau la coborari bengoase(pt. frana de motor). Daca 4Low ti-ar cupla blocantul fata(inexistent de altfel la Mitsubishi) cu siguranta ti-ar fi rupt o planetara. Daca intradevar vrei sa inveti sa mergi "Off-Road" eu te-as sfatui sa decuplezi toate sistemele electrice "destepte" de tractiune. Astfel te inveti care-s punctele forte si slabe a masinii. Electronica e posibil sa te lasa cand ti-e lumea mai draga.
In legatura cu scutul, bine-inteles ca sunt scuturi de metal de 3 mm grosime in sus, de firma, care tot-odata si costa ceva... Preferabil este sa faci unul custom la un service specializat in prelucrari metalice/mecanice. Eu mi-am facut scutul de unu singur din cel original de tabla de 3mm. Partea exterioara arata exact la fel, dar pe interior are structura metalica de ramforsare. Probat intr-o cioata de copac cu 20 kmh a rezistat.

Avatar utilizator
fishtish
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Sâm Ian 17, 2009 1:11 am

Mesaj de fishtish » Dum Ian 18, 2009 12:44 pm

Multumesc de raspuns Klez. Legat de mecansimul de rulare libera, imi spui te rog ce face si cum functzioneaza. E asemanator unui LSD (dif. cu alunecare limitata)? O zi buna va doresc!

Avatar utilizator
Klez
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Vin Noi 28, 2008 9:58 am

Mesaj de Klez » Dum Ian 18, 2009 4:58 pm

Mrl-ul este un mecanism aflat in butucii rotilor din fata, in centrul discurilor de frana. El face legatura intre roata si planetara. De obicei este format dintr-o roata dintata pe interior prinsa de butucul rotii. In acea roata dintata intra planetara. In momentul in care nu au cuplat 4x4 planetara nu este intrat in mrl, astfel ele nu se invart , la fel cum nici diferentialul fata sau cardanul fata. MRL-urile automate se actioneaza singure datorita fortei de rotatie, planetarele sunt impinse in mrl, astfel cuplandu-se roata. Daca esti pe loc(impotmolit), cuplezi 4x4 si calci tare acceleratia din prima iti face soc de putere (vezi experienta ta)... sau cazul mai rau este daca socul e prea mare, risti sa se rupa dintii planetarei/mrl-ului sau planetara cu totul. Tot-odata, mrl-urile automate au si cateva dez-avantaje, fata de cele manuale. In momentul cand esti cuplat in 4x4 si mergi in fata, ele sunt cuplate. Daca opresti si mergi cu spatele ele se decupleaza si apoi se re-cupleaza. Din nou, ai o lipsa de tractiune din partea rotilor fata, iar in caz ca faci manevra asta in noroi, e si mai trist.
Mrl-urile manuale arata la fel, numai ca au o "cheita" pe centrul lor, in exterior(vizibila si cu ochiul liber). Acea "cheita" o rotesi, se cupleaza fata, o rotesti in celalalt sens, se de-cupleaza. Singura parte negativa a lor este ca trebuie sa faci cuplarea inainte sa intri in balta pentru a evita eventualele neplaceri de a cobori in noroi pentru a le cupla. In rest, cele manuale sunt mult mai robuste facute si datorita faptului ca nu iti fac acele socuri la cuplare/decuplare, protejeaza si ansamblul de tractiune fata.
Cam aceste este modul de lucru al unui MRL ceva mai vechi, <2000. La masinile model mai nou, ultimele generatii cu laptori sub capota, cuplarea tractiunii la roata se face cu ajutorul computerului de bord.

Avatar utilizator
fishtish
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Sâm Ian 17, 2009 1:11 am

Mesaj de fishtish » Dum Ian 18, 2009 5:38 pm

Din cate am inteles... MLR-ul cupleaza si decupleaza rotile din fata...dar in caz concret...sunt impotmolit...dif. centrl blocat, dif. spate blocat. sunt in 4x4 HLc. am aderenta pe roata stanga fatza sa zicem. Diferentialul de pe puntea fata distribuie puterea prin planetare pe roata dreapta fata ca aia se invarte mai usor. MLR-ulrile....ce fac in acest caz?Multumesc de timpul acordat(mai ales lu Klez:) )!

Avatar utilizator
Klez
EVO I
Mesaje: 0
Membru din: Vin Noi 28, 2008 9:58 am

Mesaj de Klez » Dum Ian 18, 2009 5:55 pm

Daca ai cuplat 4x4 de orice fel, MRL-urile sunt cuplate. Atat cel de pe dreapta cat si cel de pe stanga. Diferentialul (grupul) fata iti face schimbul de putere catre roata stanga/dreapta. Tu ai avut acel soc datorita faptului ca erai in 4x4 si incarcai sa margi in fata. Mai mult ca sigur ai incercat si masalierul inainte de a iesi din groapa, de aceea in momentul in care ai pus pe 4H si ai dat in fata, mrl-urile fiind decuplate(vezi mai sus explicatia cu sensul de mers inainte-inapoi) s-au cuplat. In momentul in care s-au cuplat ti-a trimis putina forta de rotatie si in roata cu aderenta astfel reusind sa iesi.
Privind partea buna a lucrurilor - ai reusit sa iesi, iar partea rea - acele socuri ale mrl-urile sunt "numarate". Adica nu o sa mearga figura la nesfarsit. Eu ti-as recomanda un minim de echipare de sezon: Troliu, lopata, hi-lift, si eventual drujba. Asa vei fi sigur ca in 99% din cazuri te vei scoate de unul singur cu masina ok. Ca bonus poti pune in lista si lanturi... dar nu mai este distractiv ca ai prea multa aderenta si e posibil sa nu mai folosesti sculele de mai sus

Scrie răspuns

Înapoi la “Mitsubishi Montero & Pajero”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori