Locuri Frumoase Din Romania

Locuri pe care le-ati vizitat sau care le aveti in plan. Starea drumurilor
Avatar utilizator
radu-lancer
EVO X
Mesaje: 2844
Membru din: Joi Sep 10, 2009 1:06 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Locuri Frumoase Din Romania

Mesaj de radu-lancer » Joi Sep 24, 2020 11:35 am

Ce să faci ca turist în Sulina. Reportaj din locul de unde răsare soarele în RomâniaÎn vreme de pandemie, aici mai aglomerat decât la Eforie, iar contrar lucrului pe care mulți îl știu despre așezare, sunt o mulțime de lucruri pe care poți să le faci ca turist în Sulina. Dar, să le luăm pe rând. Explozie de turiști, taxi-uri ca la Gara de Nord, bătaie pe mesele de la terasă.

De la Sulina, soarele salută pentru prima oară România. Dincolo de lama digului care îmblânzește bătrânul Istru tulbure spre albastrul- verzui al Mării Negre, limba de foc cască spre țărm. Un pâlc de turiști își armează pixelii spre globul roșu, cel care învie din Golful Musura, la stânga farului nou, aproape de epava vasului Turgut S, construit la Oltenița și eșuat, sub pavilion georgian în Decembrie 2009.

Ce poți face ca turist în Sulina. Taximetria, meseria de vară a riveranilor
Precum Evanghelia Costineștiului, nava s-a transformat într-o atracție a Sulinei, o nouă destinație pentru zecile, sutele de bărci care brăzdează digul și plimbă turiștii spre gura mereu căscată a mării, spre kilometrul zero al Dunării, pe lânga insula K, spre amurgul fluviui care este numerotat de la gura de vărsare spre locul izvorului.


Epava vaporului care tinde să devină o atracție principală a Sulinei

Sulina, cu turlele cosmopolite ale bisericilor, este orașul din România situat la cea mai mică altitudine, patru metri deasupra nivelului mării. La Sulina nu poți ajunge cu mașina, însă în cele trei luni de furnicar turistic, în oraș găsești mai multe taxi-uri decât printre coloanele Gării de Nord din București. Din zori și până după ce întunericul pune stăpânire pe tâmplele falezei, mașinile mișună, traseul cel mai tocit fiind cel spre plajă. Prețul este de 2,5 lei/ km, o cursă din centru și până la mare, variază, în funcție de locul de plecare sau de destinație, între 11 și 15 lei. La Sulina, pandemia a adus un tsunami pe care s-au cățărat zeci de mii de turiști, cum nu a fost vreodată.

În prima săptămână din septembrie, restaurantele de pe faleză sunt pline la ora cinei, intervalul promenadei de seară, turiștii pândesc locurile la mesele de care atârnă meniuri cu prețuri destul de ascuțite, chelnerii sunt depășiți, în special la ore de vârf. 100 de grame de icre de știucă costă între 45 și 50 lei, un storceag de sturion ajunge până la 30 de lei, peștele, aici, este cel mai scump, fie că e vorba despre o plachie de crap (35 lei) sau de biban de mare pe plită (38 lei), calcan (70-120 lei porția). Cât despre regulile sanitare? În goana după câștigul fulgerător și sufocați de cerere, la unele restaurante se nasc situații de neînțeles.

Într-o seară, chelnerița, scuturată de orice formă de jenă, ne-a întrebat dacă ne deranjează ca la masa noastră cu șase scaune, în fapt o masă de patru reconfigurată mercantil, se mai pot așeza alte patru persoane. Există și varianta de a mânca la localnici, 60 de lei de persoană pentru un meniu cu ciorbă, felul doi, desert și băutură. Mulți dintre cei care au mai venit în Sulina preferă această variantă.


Taxiurile din Sulina, modul localnicilor de a-și spori veniturile în lunile turistice

Spirtul, la mare căutare. Fără legătură cu pandemia
Totuși, în acest loc în care lumea pare că a uitat de pandemie, mască, reguli, spirtul rămâne la mare căutare. Un ghiuj sprijinit într-o cârjă alunecă sacadat spre magazinul de pe faleza Dunării și cere o sticlă de spirt. Ascunde recipientul „la centura” pantalonilor. Și aici, „Mona” alină bătrânețea. Cu un batic pe care este desenat drapelul Statelor Unite legat pe cap, având nimbul unui corsar, domnul Papadopol este taximetrist de sezon în Sulina, spune că nu aceasta este meseria lui, însă are PFA și o face vara pentru că… „merge”.

„Anul acesta a fost nebunie, nu am văzut așa ceva în Sulina, acum (n.a. prima săptămână din septembrie) s-a mai liniștit, însă în Iulie și August a fost jale, oamenii doremeau pe câmp, nu se găsea niciun loc de cazare, unii dintre localnici și-au închiriat casele și s-au mutat la rude. Și anul acesta oamenii au venit cu bani, nu ca în trecut, când mai aduceau cu ei brânza și roșiile de acasă.


Sulina. Mijloacele de deplasare ce imbina secolul 18 cu al 19-lea

Restaurantele nu au făcut față, Poliția de Frontieră gonea lumea care campa pe câmpuri. Cât despre taxi-uri, cred că mai era nevoie de 30 de mașini pentru a putea „face față”. Domnul Papadopol roiește spre drumul construit din dale care duce, dincolo de pădurea de case, spre plajă, face sute de curse de la Strada Întâi , Strada a II-a, Strada a III-a și până la Strada a VI-a, arterele așezate paralel cu limba Dunării. Când te urci în mașină trebuie să fii atent, banchetele sunt pline de nisip sau sunt ude. Trei luni, Sulina zvâcnește altfel, după care turiștii pleacă, toamna trec pescarii, apoi orașul adoarme sub vuietul crivățului, nopțile fiind scăldate de urletul șacalilor, din ce în ce mai mulți și mai sonori în Delta Dunării.


Taxiurile pe apa ale Sulinei, unicat in Romania

Și la Sulina taxi-uri sunt și pe apă. Un leu costă să treci pe celălalt mal al Dunării, apoi sunt cursele spre Tulcea și sutele de oferte pentru excursiile în Deltă, pe canale, spre lacuri, la Marea Neagră, la Pădurea Letea sau Mila 23, costul pentru o asemenea ieșire pe apă, care durează între o oră și jumătate și până la 9 ore fiind între 35 lei și 130 lei, în funcție de distanță, pachet și obiective.

Domnul Petre a crescut în Sulina, locuiește într-un bloc ridicat în plin avânt socialist, așa cum sunt zeci în Sulina și pare un nostalgic al epocii lui Ceaușescu. Riveranul ne conduce într-o excursie pe lacurile Roșu și Roșuleț, itinerariu pe care-l începe cu informații despre orașul care a trecut prin războaie, a găzduit Comisia Europeană a Dunării și a fost loc de inspirație pentru scriitorul Eugeniu Botez. Jean Bart, așa cum este cunoscut datorită pseudonimului și al romanului Europolis.

Comunismul a ajuns și la capătul pământului
Stacojiul amiral al bărcii cu motor nu ne spune nimic despre satul de pescari devenit, la un moment dat, Porto-Franco, despre mirosul de pucioasă purtat de vânturile războaielor între imperii, despre bombele încă neexplodate din al Doilea Război Mondial, îngropate pe câmpuri, pe plaja lungă sau în papura limanului devenit acum granița Uniunii Europene. În schimb aflăm că Sulina este considerată zonă defavorizată, locuitorii plătesc la jumătate impozitele la case, pământ și bărci, la fel și curentul electric într-o anumită limită de consum. Și barca își poartă tangajul pe lângă fosta fabrică de conserve de pește (cea mai mare din România), un mamut cu obraji de beton scorojiți de adierea sărată a mării și de colții neiertători ai privatizării. Pe celălalt mal, lama hulpavă a buldozerului a ros Șantierul de Reparații Navale, două uzine care produceau, în comunism, peste 7000 de locuri de muncă, din acest motiv fiind nevoie cu popularea orașului cu forță de muncă din Moldova.
Și ne pierdem în lumea fascinantă a canalelor, motoarele puternice au speriat păsarile, în unele zone cu greu se mai pot admira penele vreunui cormoran, un cioc ascuțit de egretă sau gușa- hamac a vreunui pelican. Câte un plaur mai dansează în curentul lacurilor, într-un joc fascinant, culoarea apei din canal diferă, firele naturale și-au păstrat smaraldul cristalin, cele în care omul a intervenit poartă o pătură de mâl.

Printre povești lipovenești și întâmplări rupte din jurnalul știrilor de seară, cum ar fi captura grănicerilor, după ce traficanții de cocaină au eșuat pe plaja din Sulina și Sfântu Gheorghe în 2019 cu barca lor îmbibată cu prafuri în valoare de miloane de euro, domnul Petre răspunde întrebărilor uneori imberbe ale turiștilor din barcă. „Unde găsim și noi icre, să luăm acasă?”. „La restaurant, doamnă, la cherhana nu o să prindeți. Și pește, tot la restaurant, eu știu că unii-l cumpără din Bulgaria și-l pun în farfurie, zic că e prins din Dunăre. Este o cerere imensă de pește”.


CONTINUARE AICI:
https://www.impact.ro/ce-sa-faci-ca-tur ... 88704.html
Fişiere ataşate
sulina-taxi-pe-apa.jpg
sulina-taxi-pe-apa.jpg (92.88 KiB) Vizualizat de 970 ori
Sulina.-Farul-simbolul-asezarii.jpg
Sulina.-Farul-simbolul-asezarii.jpg (102.27 KiB) Vizualizat de 970 ori
Sulina.-Delfinul-in-putrefactie-bucuria-animalelor-salbatice-dintre-Dunare-si-Mare.jpg
Sulina.-Delfinul-in-putrefactie-bucuria-animalelor-salbatice-dintre-Dunare-si-Mare.jpg (132.22 KiB) Vizualizat de 970 ori
Ce-să-faci-ca-turist-în-Sulina.-Reportaj-din-locul-de-unde-răsare-soarele-în-România.-867x500 (1).jpg
Ce-să-faci-ca-turist-în-Sulina.-Reportaj-din-locul-de-unde-răsare-soarele-în-România.-867x500 (1).jpg (72.91 KiB) Vizualizat de 970 ori

Avatar utilizator
radu-lancer
EVO X
Mesaje: 2844
Membru din: Joi Sep 10, 2009 1:06 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Locuri Frumoase Din Romania

Mesaj de radu-lancer » Joi Oct 01, 2020 9:15 am

Locuri din ROMANIA pe care orice impatimit auto trebuie sa le viziteze cel putin o data. Lista actualizata


https://www.4tuning.ro/poze/poze-stiri- ... 28902.html

Avatar utilizator
radu-lancer
EVO X
Mesaje: 2844
Membru din: Joi Sep 10, 2009 1:06 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Locuri Frumoase Din Romania

Mesaj de radu-lancer » Vin Oct 02, 2020 10:42 am

Opt locuri de vizitat daca mergi cu masina in Muntenegru
Despre Muntenegru se spune ca este tara muntilor intunecati si a apelor albastre. Desi rareori aleasa de romani, este o destinatie ideala pentru o vacanta cu masina. Accesibila atat financiar, cat si ca distanta, Muntenegru are oate ingredientele pentru o vacanta de neuitat.


Interesant este faptul ca ai munte si mare, in acelasi loc. De la plaja poti merge in drumetii sau poti face chiar alpinism, asa ca nu va fi greu sa multumesti toti membrii familiei. Muntenegru te va cuceri prin peisajele extraordinare, prin orasele medievale si prin remarcabila mostenire culturala.

Locuri de vizitat in Muntenegru
Unul dintre locurile pe care trenuie sa le vizitezi neaparat in Muntenegru este Golful Kotor, locul une pamantul se intalneste cu marea. Tot aici vei gasi si unul dintre cele mai bine conservate orase medievale din zona Adriaticii si cel mai vechi oras din Muntenegru, care poarta acelasi nume.

Un alt loc ne neratat, aflat la 12 kilometri de Kotor, este Perast, un oras vechi, fascinant, cu o bogata istorie maritima. Perast are doar o strada principala, dar e intesata de biserici si palate vechi.

In apropiere de Kotor se afla statiunea Budva, un oras unde vechiul se imbina cu modernul intr-un mod efervescent.

Asezata pe o stanca verticala la altitudinea de 900 de metri, manastirea Ostrog este unul dintre cele mai vestite locuri de pelerinaj pentru crestinii ortodocsi din peninsula Balcanica. O vizita in Muntenegru trebuie neaparat sa o includa.

PENTRU DETALII MAI JOS
https://www.cars.ro/utile/opt-locuri-de ... 23500.html
Fişiere ataşate
download.jpg
download.jpg (115.66 KiB) Vizualizat de 941 ori

Avatar utilizator
radu-lancer
EVO X
Mesaje: 2844
Membru din: Joi Sep 10, 2009 1:06 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Locuri Frumoase Din Romania

Mesaj de radu-lancer » Mie Noi 25, 2020 9:13 am

FOTO Drumul naţional care se opreşte în mijlocul sălbăticiei. Splendoarea iernii pe şoseaua din munţi

Un drum naţional se opreşte în inima munţilor în mijlocul unor privelişti de poveste, pe care iarna le face şi mai atractive.

Drumurl Naţional 66A se numără printre cele mai spectaculoase şosele din România, chiar dacă drumul care trece prin oraşele Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani din Valea Jiului se opreşte în munţi, la marginea parcurilor naţionale Retezat şi Domogled – Valea Cernei şi la limita administrativă a judeţelor Hunedoara şi Gorj. Pe ultimii 20 de kilometri ai săi asfaltaţi, drumul naţional care urma să lege Valea Jiului de Gorj şi Herculane traversează un ţinut sălbatic de pădure şi munte, unde amprenta oamenilor este puţin vizibilă. Primele ninsori au dat şi mai mult farmec locurilor admirate de iubitorii de natură. Câteva imagini de pe DN 66A, în atmosfera de iarnă, au fost publicate de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, în administrarea căreia se află şoseaua.

Povestea drumului naţional 66A Construcţia Drumului Naţional 66 A a fost anunţată din 1997, ca o alternativă pentru revigorarea zonei afectată de disponibilizările masive din sectorul minier. În 1999 drumul forestier care trecea pe la poalele Retezatului Mic şi traversa apoi Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei a fost ridicat la rangul de drum naţional. Lucrările au început în anul 2002, iar într-un deceniu au fost construiţi circa 20 kilometri din şosea, de la ieşirea din localitatea Uricani, până în zona Câmpuşel, a Parcului Naţional Retezat.

Până în 2010, urmau să fie finalizaţi şi restul de 18 de kilometri ai DN 66A, până la Izvoarele Cernei. Aici şoseaua se intersectează cu un alt drum naţional, DN 67D, şi leagă astfel oraşele Văii Jiului de Băile Herculane. Finalizarea lucrărilor de modernizare a acestui ultim tronson al DN 66A a fost programată pentru anul 2010, însă proiectul a fost suspendat iniţial după ce mai multe organizaţii ecologiste au contestat investiţia, pe motiv că şoseaua va afecta ecosistemul din rezervaţiile naturale.

https://adevarul.ro/locale/hunedoara/fo ... photo-head
Fişiere ataşate
627x0.jpg
627x0.jpg (65.65 KiB) Vizualizat de 691 ori
627x0 (2).jpg
627x0 (2).jpg (60.82 KiB) Vizualizat de 691 ori
627x0 (1).jpg
627x0 (1).jpg (71.14 KiB) Vizualizat de 691 ori

Avatar utilizator
radu-lancer
EVO X
Mesaje: 2844
Membru din: Joi Sep 10, 2009 1:06 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Locuri Frumoase Din Romania

Mesaj de radu-lancer » Mar Mar 02, 2021 9:09 am

Turnul în stil american de la Dunăre, care se vede din patru zări. A fost ridicat de comunişti, chiar în „oraşul roşu“

Pe malul Dunării la Galaţi, se află Turnul de Televiziune, construcţie unică în România. Are 110 metri şi poate fi observată din patru regiuni istorice: Moldova, Dobrogea, Muntenia, iar în zilele când este senin chiar şi din Basarabia. A apărut în diverse pliante, deseori fiind confundat cu un turn din America, spun istoricii.

Spre sfârşitul anilor '60, conducerea vremii a decis construirea unui turn de peste 110 metri pe dealul Ţiglinei, în zona cea mai înaltă a oraşului Galaţi. La început a fost construit pentru radiocomunicaţiile speciale, iar mai târziu pentru transmiterea semnalului TV, clădirea fiind botezată de gălăţeni Turnul de Televiziune. „În casele gălăţenilor începuse să apară, aşezat la loc de cinste, măria-sa Televizorul, cutie pătrăţoasă şi grea, cu un ecran bombat şi cenuşiu, cu tot felul de butoane rotunde pe o latură a ecranului şi cu un difuzor ascuns, destul de scump ca să şi-l permită oricine, dar cu un împrumut la C.A.R., garantat îl aveai. Regimul politic a realizat că presa, radioul, şedinţele nu mai erau suficiente pentru propagandă. Imaginea şi sunetul oferite de televizor contribuiau cu mult mai bine la transmiterea directivelor de partid. Însă pentru acest deziderat nu era suficient doar televizorul şi antena aferentă, ci şi un echipament performant de recepţie şi transmitere a undelor pe calea aerului, mai ales că oraşul Galaţi, aşezat în trepte, începuse să se extindă din ce în ce mai mult”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

În acest context a apărut ideea construirii unei clădiri, pe dealul Ţiglinei, în zona cea mai înaltă a oraşului. O clădire care să fie capabilă să preia şi să transmită undele radio şi de televiziune la o calitate înaltă din orice zonă a oraşului actual şi viitor, cu referire la anii’60. Terenul sensibil la umiditate a dat bătăi de cap proiectanţilor „În 1968, construcţia prinsese contur, paternitatea turnului radio-releu, cum era denumită oficial construcţia, Turnul Televiziunii - cum îi spun gălăţenii, aparţinând pentru documentaţii,Institutului de Proiectări pentru Telecomunicaţii, iar pentru partea de execuţie Întreprinderii nr. 7 de construcţii-montaj. Terenul sensibil la umiditate pe care îl are oraşul a dat bătăi de cap proiectanţilor, astfel că fundaţia specială a construcţiei a fost gândită şi executată pe cheson armat, turnat pe piloţi în sistem Franky, iar la parter s-a prevăzut cadre din beton armat. Silueta zveltă a turnului este dată de dimensiunile sale: diametrul de 8 metri la bază şi 5,10 metri în partea superioară susţinând o consolă cu un diametru de 15 metri, la circa 75 de metri înălţime. Turnul a fost glisat, asemenea coşurilor de fum, cu ajutorul unor instalaţii care a primit brevet românesc de invenţie.

„Consola din partea superioară a turnului fusese concepută pentru două funcţiuni: zonă de bellevue în partea inferioară şi zona unde se afla aparatura şi întregul echipament de recepţie şi transmitere, un loc în care doar operatorii desemnaţi aveau acces. Nu după mult timp, zona de bellevue a fost transformată într-un superb restaurant. Accesul la partea superioară se realizează cu ajutorul unui lift care, într-un singur minut, urcă şi opreşte la intrarea în restaurant. Aşezat la o masă, lângă fereastră, poţi admira o frumoasă panoramă de la 75 de metri, fie a oraşului, a Dunării şi a unei porţiuni din Dobrogea; fie a oraşului până la Silozul din nordul acestuia; fie a Dunării şi a Siretului la vărsare, zărind, departe, cetatea Brăilei”, povesteşte Marius Mitrof.

Istoric: „Colegii m-au întrebat dacă imaginea este din America” Construcţie unică în regiune, cu cei peste 110 metri, cu tot cu echipamentele aferente, Turnul Televiziunii reprezintă un obiectiv turistic major care ar trebui exploatat. El ar putea fi un simbol al oraşului, însă este ignorat atât de autorităţi, cât şi de localnici. O întâmplare amuzantă este povestită de Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. „Îmi amintesc cum la cursurile de master de la Iaşi, având de întocmit un pliant de promovare turistică a oraşului, am aplicat pe prima pagină o imagine în care, din mulţimea compactă de blocuri cu zece etaje, ţâşnea silueta zveltă a turnului de televiziune, iar în spatele acestuia se profila Dunărea şi Munţii Dobrogei. Cum eram singurul gălăţean, toţi colegii m-au întrebat dacă imaginea este din America, situaţie care m-a amuzat oarecum, mai ales că au rămas uiţi când le-am spus că imaginea este din Galaţi”, mărturiseşte Mitrof.

https://adevarul.ro/locale/galati/turnu ... index.html
Fişiere ataşate
646x404.jpg
646x404.jpg (32.04 KiB) Vizualizat de 250 ori
646x404 (1).jpg
646x404 (1).jpg (38.34 KiB) Vizualizat de 250 ori

Avatar utilizator
radu-lancer
EVO X
Mesaje: 2844
Membru din: Joi Sep 10, 2009 1:06 pm
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Locuri Frumoase Din Romania

Mesaj de radu-lancer » Vin Mar 05, 2021 9:25 am

Cetatea dacică apărată de 20 de turnuri. Arheolog: „Treci dintr-o lume în alta, dintr-o dimensiune în alta, pe nesimţite“
Cetatea dacică Blidaru ar fi fost apărată de circa 20 de turnuri, susţin arheologii, care o consideră unul dintre cele mai neînţelese locuri antice din România.


În urmă cu 2.000 de ani, cetatea Blidaru din Munţii Orăştiei ar fi impresionat orice străin ajuns în ţinuturile dacilor. Multe dintre secretele sale au rămas îngropate sub pământ şi ascunse în pădurea care o înconjoară. Un astfel de loc este, potrivit arheologului Aurora Peţan, un drum dacic, tăiat în stâncă, învecinat sitului UNESCO. Arheologul a descoperit aici şi o posibilă urmă lăsată de roţile carelor, întipărită pe o lespede. „Astăzi turiştii urcă la cetate pe o potecă mai nouă, iar o parte a traseului coincide cu un drum forestier. Vechiul drum dacic are alt traseu, dar în câteva locuri este intersectat sau suprapus de traseul turistic. Nu-ţi dai seama, dacă nu eşti foarte atent (şi documentat). E ca şi cum treci dintr-o lume în alta, dintr-o dimensiune în alta, pe nesimţite. Acum păşeşti pe urmele unui convoi cu mărfuri de preţ, ce se îndrepta spre stăpânii cetăţii în vremea dacilor, acum te afunzi în şleaurile unui taf ce a tăiat dealul cu câteva decenii în urmă”, scrie Aurora Peţan, pe pagina sa de Facebook.
https://adevarul.ro/locale/hunedoara/ce ... index.html

Scrie răspuns

Înapoi la “Drumetii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori