Vrei Sa Stii Cum Se Schimba Volanul De Pe Partea Dreapta Pe Partea Stanga A Masinii?

Discutii de ordin tehnic. Pe categorii.
Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Vin Feb 09, 2018 6:43 am

Vrei sa stii cum se schimba volanul de pe partea dreapta pe partea stanga a masinii? Iata intregul proces!

https://www.cars.ro/utile/schimbare-vol ... 15100.html





Cred ca stim cu totii ca a conduce o masina cu volan pe partea dreapta este foarte deplasat pe strazile din Romania. Spun ca este deplasat pentru ca nu ai niciun confort atunci cand esti la volan si totul iti este peste mana, avand in vedere ca strazile sunt facute de asa natura incat sa fie circulate de masini cu volanul pe partea stanga.

Insa foarte multi oameni aleg sa-si cumpere o masina cu volan pe dreapta pentru ca este mai… ieftina. Ceea ce ma nedumereste este de ce nu iau in calcul si tot procesul de dupa in care se muta volanul de pe partea dreapta pe partea stanga.

Haideti sa vedem impreuna care este procesul de schimbare a volanului si ce piese ne sunt necesare, cum se manipuleaza partea electrica, sa ne informam daca trebuie scos sau nu motorul masinii sau daca panoul ignifug se va scoate. Mai trebuie sa stim cat dureaza, cat ne costa si daca, in final, se merita tot efortul.

1. Merita sau nu sa facem aceasta schimbare?

Daca ma intrebati pe mine… nu. Daca va cumparati masina in scopuri personale, cred ca nu se merita si cred ca trebuie sa va indreptati catre o masina care ofera volanul pe partea stanga, asa cum este normal in Romania.

Daca, insa, luati masina ca s-o vindeti mai departe si practicati ceea ce se numeste samsareala, poate ca nu o sa va pese prea mult de costuri daca oricum castigati de pe urma acestei practici.

2. Cat ar putea sa coste?

Am sa incep mai intai prin a spune ca trebuie sa iei in considerare, mai intai, taxa RAR pentru omologare. Asta inseamna sa scoti din buzunar o suma de 1050 de lei. Poate ca in prima faza pare o suma mica, insa haideti sa punem pe hartie si celelalte costuri si sa facem un calcul total.

Trebuie sa ne gandim ca avem nevoie de piese. Daca vorbim despre o masina mai veche, piesele pot fi luate de la dezmembrari si nu ar ridica costurile foarte mult. Si acum vin si va intreb de ce v-ati luat o masina foarte veche avand in vedere ca veti plati normele de poluare si luand in considerare faptul ca masinile foarte vechi necesita foarte multe drumuri in service pentru verificari, iar foarte multe dintre piese au un grad mai mare de uzura.

A doua intrebare este… de ce v-ati lua o masina foarte veche care cuprinde costurile de mai sus si care o sa necesite timp si efort atunci cand vine vorba de schimbarea volanului? In opinia mea, este o decizia incorecta din start, insa este doar decizia mea, fiecare fiind liber sa faca ceea ce isi doreste.

Daca vorbim despre masini cu o vechime de maxim zece, ani, vorbim despre piese care ar putea costa intre 1000 si 1500 de euro. Iar pe langa piese trebuie sa ne gandim si la costul manoperei care poate varia intre 500 si 1000 de euro.

Chiar se merita aceasta suma in plus si tot efortul de mutare a volanului de pe partea dreapta pe partea stanga? Eu zic sa va mai ganditi.



3. In cat timp se efectueaza aceasta operatiune?

In primul rand, trebuie sa luam in calcul faptul ca avem nevoie de toate piesele inainte ca mecanicul specializat sa se apuce de treaba. Deci trebuie sa punem la socoteala si timpul in care se livreaza piesele. Lucrarea propriu-zisa dureaza undeva la 6 zile si este necesar ca aceasta sa fie facuta de un mecanic specializat care are experienta in ceea ce priveste mutarea volanului de pe partea dreapta pe partea stanga.

Altfel, se poate ca lucrarea sa fie defectuoasa si sa trebuiasca sa platiti si mai multi bani atunci cand vine vorba de schimbari necesare dupa detectarea erorilor din bord sau dupa oprirea brusca a masinii si nefunctionarea acesteia.

4. Care sunt piesele necesare pentru o astfel de schimbare?

Inainte de incepe sa faci rost de piesele necesare, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

Ia piesele de la o masina care are aceeasi motorizare cu masina pe care ai cumparat-o si este din acelasi an cu masina pe care o ai acasa;
Nu le vei gasi intr-un singur loc, asa ca inarmeaza-te cu multa rabdare;
Piesele de care ai nevoie vor fi adunate din centrele de dezmembrari, asa ca nu e cea mai buna idee sa faci aceasta schimbare. Gandeste-te la faptul ca ai o masina second hand cu piese second hand. Daca asta-i combinatia perfecta, atunci nu stiu ce sa spun.

Sa vedem, insa, care sunt piesele necesare:

plansa de bord;
scheletul metalic al bordului;
caseta de directie;
conductele de la pompa de frana si servodirectie;
ansamblu pedalier;
ansamblu stergatoare, asta in cazul in care stergatorul lung este in dreapta;
faruri de la o masina cu volan pe stanga;
oglinzi laterale;
fete de usi sau doar panoul de control al geamurilor si oglinzilor electrice;
scaunele fata;
cotiera centrala;
panou ignifug;
anexe bord: bloc lumini, ornamente, prize aer si toate cele necesare pentru a avea o masina care arata normal;
stopurile sau doar stopul de ceata.

5. Cum se schimba panoul ignifug?

Panoul ignifug pe care il vei schimba prezinta un risc inca de la inceput. Panoul ignifug ce se va monta astfel pe noua masina va trebui sa fie sudat. Aceste suduri ruginesc in timp, asa ca vei face mai mult rau decat bine si revin la ideea ca nu este cea mai buna varianta sa iei o masina cu volan pe dreapta ca mai apoi sa schimbi volanul pe partea stanga.

Pe langa acest risc, trebuie sa mai stii ca montarea panoului ignifug necesita cateva ore in plus care se adauga la timpul total de conversie al acestei masini.

6. Cum se lucreaza la partea electrica?

Banuiesc ca te-ai gandit deja la faptul ca schimbarea volanului de pe partea dreapta pe partea stanga necesita si un nou set de instalatie electrica.

Toate aceste cabluri care fac conexiunile intre stergatoare sau lumini sau orice alte cabluri electrice trebuie prelungite… asa ca de cele mai multe ori se face o adaptare a cablurilor orginale.

Mai trebuiesc mutate si comenzile de pe portiera soferului, iar asta inseamna timp, nenervi si stres.

7. Motorul trebuie sau nu scos?

Da, motorul va fi scos si va permite ca cel care se ocupa de aceasta schimbare sa ajunga mai repede la locurile la care trebuie sa lucreze. Dar nu numai pentru asta. Gandeste-te ca trebuie sa montezi o coloana de directie noua si o pompa de frana, asa ca este obligatoriu ca motorul sa fie demontat.

Pe final am sa-ti spun ca este legal, atata vreme cat vei merge la RAR sa omologhezi noua masina. Dar iti voi mai spune ca nu este o decizie prea buna.

Dupa cum ai vazut, toate piesele importante se schimba si vei avea parte de o masina second hand cu piese si mai second hand decat cele pe care oricum le avea masina. Costa si dureaza, ca sa nu mai vorbim despre stresul si nervii care te vor acapara atunci cand vezi ca ceva nu functioneaza asa cum trebuie.

Am scris acest articol pentru a-ti arata ce se afla in spatele unei astfel de proceduri, si nu pentru a te indemna sa faci asta singur acasa. Este lesne de inteles ca, daca nu esti mecanic specializat - si daca esti stii deja toti acesti pasi - nu are rost sa incepi sa dai curs acestei operatiuni.

Daca inca nu te-ai convins ca nu este o idee buna sa muti volanul unei masini de pe partea dreapta pe partea stanga, vorbeste cu un service specializat si apeleaza la oamenii care chiar se pricep la aceasta treaba.

Avatar utilizator
Vasea
EVO V
Mesaje: 496
Membru din: Joi Ian 02, 2014 1:32 pm
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de Vasea » Sâm Aug 25, 2018 7:07 am




Cum se schimba pe stanga volanul masinilor din Anglia si cat costa

http://www.auto.ro/stiri/cum-se-schimba ... costa.html



In Romania cica ar exista peste 10.000 de vehicule inmatriculate cu volan pe dreapta. Momentan, legea nu impiedica inscrierea in Romania a acestor vehicule, dar, in curand, lucrurile s-ar putea schimba. Sunt sanse sa vedem legi noi care vor interzice masinile care au volan pe dreapta de la circulatie si inmatriculare.

Acum, oricine isi poate inmatricula masina cu volan pe dreapta in Romania. Singura cerinta de la RAR este ca farurile sa fie schimbate cu unele de la o masina cu volan pe stanga, astfel incat fascicolele sa lumineze partea dreapta, fara sa-i orbeasca pe ceilalti soferi de pe contrasens.

Insa, dupa iesirea Marii Britanii din UE, Romania va interzice inmatricularea vehiculelor cu volan pe dreapta in tara noastra. Chiar si acum, normele de omologare au fost schimbate, iar masinile care nu sunt aduse din UE, sau cele noi, care au volan pe dreapta, nu mai pot fi inscrise. Iar pe viitor, nicio alta masina cu volan pe dreapta nu va mai putea fi inscrisa, iar cele care deja au fost inmatriculate, vor fi nevoite sa-si mute postul de conducere pe partea stanga, daca vor mai vrea sa obtina ITP-ul.

Asa ca nu e de mirare ca tot mai multi posesori ai unor asemenea masini vor sa-si schimbe volanul pe stanga. Este o operatiune care costa undeva intre 800 si 5000 de Euro, in functie de model. Pretul contine piesele necesare si manopera.

Printre piesele care trebuie sa fie schimbate se numara caseta de directie, bordul, ceasurile de bord, oglinzile laterale, fetele de usi cu comenzi, scaunele daca sunt diferite, farurile, instalatia electrica si pedalierul, plus cotiera sau alte accesorii.

Nu doar inlocuirea pieselor este dificila, ci si manopera in sine. Deoarece trebuie dat motorul jos, pentru o schimbare mai buna. In plus, trebuie gaurit panoul dintre habitaclu si motor, daca acesta nu e prevazut cu gauri din fabrica pentru coloana de directie.

Insa cea mai dificila parte, care presupune si cea mai multa munca, dar si greseli care duc pe viitor la erori, este prelungirea firelor electrice. Adica modificarea instalatiei electrice. Pentru ca trebuie sa lungesti firele de la ceasurile de bord, contact, comenzi portiere, comenzi butoane si asa mai departe. Asta presupune o munca migaloasa, iar cea mai mica greseala face sa ai bordul aprins ca un pom de Craciun.

Din pacate, nu merita investitia intr-o asemenea modificare. Ulterior, toate aceste modificari necesita omologare RAR, care costa alti bani. Unde mai pui ca toate aceste schimbari trebuie facute intr-un service autorizat pentru asemenea interventii mecanice, dar care sa aiba si autorizatie pentru demontarea, dezmembrarea si vanzarea pieselor second-hand.

La final, te vei trezi ca schimbarea volanului costa mai mult decat ai dat pe masina. Asa ca, mai degraba o dezmembrezi si iti cumperi alta cu volanul pe partea care trebuie...





*****************************


INTERZISE: Maşinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea fi înmatriculate în România

http://www.informatiiauto.ro/interzise- ... 15999.html


Scrie răspuns

Înapoi la “Tehnica si Service”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori