Efectul Detonatiilor, Exemplu - Mitsubishi Evolution X - Sst

Modificari pt performanta: resoftari, evacuare, turbo, etc.
Avatar utilizator
RACINGCODE
EVO I
Mesaje: 4
Membru din: Sâm Noi 20, 2010 4:03 am

Mesaj de RACINGCODE » Sâm Dec 29, 2012 4:54 pm

Faptul ca detonatiile intr-un motor cu ardere interna afecteaza fiabilitatea sa este un lucru cunoscut. De multe ori insa constatarea acestora (a detonatiilor) se face tardiv si anume in momentul refacerii motorului.
Detonatiile au insa si un efect negativ asupra performantelor masinii din doua cauze principale:
1.Scaderea eficientei termice a motorului
si
2.Corectiilor facute de ECU care (la sesizarea detonatiilor) daca nu este corect programat nu poate elimina detonatiile prin retragerea avansului si comutarea hartii de benzina.

Un exemplu care ilustreaza efectul detonatiilor asupra performantei masinii poate fi ilustrat cu ajutorul datelor obtinute in urma masurarii si logarii unui Mitsubishi EVO X - SST, care spre deosebire de alte SST-uri ce ne-au calcat pragul nu avea soft de serie.

In testele dyno care le efectuam cel mai des si anume, "road simlation" si "power test" ponderea maxima de aparitie a detonatiilor (daca este sa apara) este in "power test".

Datorita faptului ca am suprapus trei grafice unul peste altul, pentru a fi lizibile, rezultatele au fost impartite astfel:
- o fisa dyno doar cu puterea obtinuta cu cele trei setari ale ECU : Stock, SKN, Racing Code
- o fisa dyno doar cu cuplu obtinuta cu cele trei setari ale ECU : Stock, SKN, Racing Code
- o fisa de analiza a detonatiilor inregistrata astfel: in cele mai "usoare' conditii pentru setarea Stock si SKN respectiv "road simulation" fara a trece de 6400RPM si cea mai "grea" pentru setarea Racing Code respectiv "power test" 7000RPM.

Deasemenea, efectul detonatiilor se poate resfrange indirect si asupra turbinei prin urmatorul mecanism:
In momentul detectarii detonatiilor ECU incearca eliminarea lor si prin retragerea avansului, marind astfel temperatura gazelor de evacuare (EGT).
In functie de magnitudinea acestui fenomen (cresterea EGT) cat si de durata sa (plaja de turatie pe care se inregistreaza detonatii) in timp, fiabilitatea turbocompresorului poate fi afectata.

Dupa cum se poate observa o prezenta moderata a detonatiilor in varianta cu soft de serie nu este ceva anormal, dar, un lucru mai putin cunoscut este faptul ca, cu cat puterea motorului este mai mare cu atat efectul lor este mai daunator (temperatura mai mare).

Pentru o comparatie intre modele, adaug si o fisa de analiza a detonatiilor de la modelul EVO9 coplet stock.



Shot at 2010-06-16


Shot at 2010-06-16



Shot at 2010-06-16

Shot at 2010-06-16

Avatar utilizator
volint
EVO I
Mesaje: 5
Membru din: Mie Sep 28, 2011 10:17 am
Contact:

Mesaj de volint » Sâm Dec 29, 2012 6:52 pm

Nu vad ce combustibil a trecut prin camera de ardere... Daca vorbim de teste facute cu carburanti "no name" atunci consumam oxigenul degeaba. Deja detaliile ne omoara in mai toate domeniile si eu sunt convins ca "maruntisurile" ce tin de carburant pot face mari diferente de la o masuratoare la alta.
Sa nu ma inteleaga cineva gresit. Nu vreau sa zic ca benzina X e mai buna decat Y sau motorina Z mai proasta decat T. Spun doar ca unor motoare le place o zeama mai "altfel" decat ce gasim in mod obisnuit pe piata "socialista".

Legat de detonatii... teoria e asa de stufoasa si practica asa de putin inteleasa incat ne rezumam la compararea merelor cu pere. De ce? pai... benzina "de consum" nu-i la fel cu aia "de performanta". Si GATA. Am incheiat povestea. Daca punem zeama "de consum" intr-un motor "de performanta" am dat-o de perete, nu mai avem ce masura. Aia "de performanta" arde acceptabil in motoare "de consum".

Daca gresesc va rog sa-mi corectati aberatiile.

Mercic

Avatar utilizator
RACINGCODE
EVO I
Mesaje: 4
Membru din: Sâm Noi 20, 2010 4:03 am

Mesaj de RACINGCODE » Sâm Dec 29, 2012 9:08 pm

Iti multumim pentru interesul acordat si pentru parerile tale pertinente.
In aceste teste combustibilul este similar, lafel si conditiile de testare. Combustibilul din rezervor nu a fost schimbat si nu s-a facut alimentare in timpul testelor sau aditivare. Petrom 99.
Sunt perfect de acord ca pe piata din Romania combustibilul nu este ceea ce trebuie, e mai bun ca acum 20 de ani dar tot nu este ca in Germania.
Tocmai din acest motiv se recomanda o setare custom care sa ofere siguranta in functionare, fiind complicat sa functioneze perfect cu softuri generice sau facute la distanta, prin posta electronica.
Nu as vrea sa pun accent pe asta dar masina asta din setare a reusit sa aibe mari probleme mecanice la motor, din pacate nu este singura, insa nu as vrea sa dau exemple si poze de la motoare distruse deoarece nu vreau sa fie un atac iar numele firmelor nu sunt trecute pt a fi patate. Este doar un fapt real.
In articolul de mai sus sunt date concrete, masuratori tehnice pe care le facem la orice Mitsubishi pe benzina pe care il setam, nu e nimic greu de inteles, sau cu subanteles. Mai clar de atat nu se poate.

Daca sunt oameni interesati as putea expune un articol scris de tehnicul Racing Code care explica cu fise cu tot avantajele unui dyno tuning custom. Studiul este facut pe un motor de 2.0l turbo.

Avatar utilizator
RACINGCODE
EVO I
Mesaje: 4
Membru din: Sâm Noi 20, 2010 4:03 am

Mesaj de RACINGCODE » Dum Iun 23, 2013 7:59 pm


Scrie răspuns

Înapoi la “Performance Tuning”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori