Discutii Foto/video

La un pahar de vorba..
Scrie răspuns
Samyaza
EVO I

Mesaj de Samyaza » Joi Iun 16, 2011 12:59 pm

Daca vreti parerea mea, pentru un amator care se respecta recomand Nikon D7000. Puteti citii despre el pe celebrul site de review-uri! google-it!
Eu ca optiune secundara acum in minte am tot Sony si mai precis modelul A55.
Imi place ca idee, insa ma preocupa problema la noise peste ISO400. De chestia asta sufar acum si la Olympus (se stie, formatele mici au si noise) desi cu Lightroom sa fim sinceri, problema noise-ului (zgomotului de imagine) dispare.
Ramene o chestiune de optiuni.
Din punctul meu de vedere Canon este mai bine accesorizat, dar Sony a luat avant cu achizitia Konica-Minolta. Olympus au incercat calea lor, nu stiu care le va fi soarta, insa sincer mie mi-au placut ca au fost iintotdeauna niste aparate corecte la pret! Obiectivele sunt de o calitate ireprosabila. Bine, ca topurile la obiectivele Olympus se duc la pret ca la Canon sau oricare alta firma care se respecta, asta e partea a doua!
Formatul 4/3 a pierdut din cauza ca nu a tinut pasul cu rezolutia si cu problema zgomotului de imagine in conditii de iluminare joasa. Nu ai cum sa inghesuii atatia pixeli pe un senzor de dimensiunea a 1/2 dintr-un full frame (adica 36x24mm). Din punct de vedere al constructiei, al opticii, chiar si calitatii imaginii as putea spune (desi trebuie tras pe manual cel mai bine si raw ca sa aveti de unde lucra) nu am ce reprosa lui Olympus. E-5 e o mitraliera, poti sa-l pui sub dus fara probleme la fel ca si taticul lui E-3 sau E-1.
Au ceva istorie scrisa, mi-ar parea rau sa dispara ca brand dupa piata, au venit cu idei noi, au mers pe drumul lor si ii admir pentru asta.

O alta firma care se duce, este Pentax-ul. Mare pacat!

Batalia se va da intre Canon, Nikon si probabil Sony. Nu amintim marci/modele exclusiviste ca nu are rost!

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Dum Iun 19, 2011 11:26 pm

Nu știu ce să spun, am tot citit de-a lungul anilor despre diverse probleme financiare la toți și p?nă la umă firmele ?ncă există.

De exemplu acum Sony are pierderi masive pe toate părțile, iar hack-ul repetat la PS a ?nrăutățit oricum o situație proastă. Probabil au suficiente resurse să-și revină.

Plus că oricum pe plan mondial se preconiza o scădere oarecare din cauza crizei. Totuși mă miră de exemplu creșteri mari anunțate de o firmă precum Sharp, care nu ocupă o piață așa variată precum Sony sau Panasonic.

Pentax ar trebuie să reziste c?t de c?t, au aparate ok, o comunitate destul de solidă.

Nikon D7000 este un aparat foarte bun. Dacă mai pui pe el și un obiectiv țeapăn, ai o combinație excelentă. Tot apar mici probleme pe la diverși utilizatori, dar par a fi aleatoare. Dintre toate, cea mai supărătoate mi se pare faptul că ajung stropi de ulei pe senzor. Se curăță, nu-i nici o problemă, dar totuși la concurență nu prea auzi de așa ceva. Nu-i de mirare că unii au ?nceput să recomande Canon 60D. Dacă nu apare nici o problemă la D7000, atunci ai un aparat fantastic. Unii mai au diverse neplăceri, dar din experiența mea, pot fi trecute cu vederea - ceva butoane mai sensibiloase, unele supraexpun o idee, dar nu-i capăt de țară.

Dacă nu ai bani de D7000, D5100 oferă aceleași performanțe la ISO mare.

Romtelecom am văzut că promovează http://www.clickshop.ro/nikon-d5100-kit ... /?ref=gads
Am primit un fel de cupon cu factura care spunea că există o reducere de 10% la orice de pe acest site.

La 3700 de lei deja este cu 400 de lei mai puțin dec?t la F64. Cu reducerea vine 3330 lei. Față de F64 ar cam fi diferența pentru un AF-S 35 sau 50mm f/1.8, iar față de un D7000 ar fi vreo 1200-1300 de lei. Mai poți pune ceva și cumperi fie un blitz, fie un obiectiv macro 3rd party (care ?n general sunt toate bune, spre deosebire de alte combinații - cel mai ieftin cred că este Tamron 90mm macro pe la 1700 de lei).

Și așa ?n banii de un D7000 te alegi cu ceva destul de utilizabil. Ok, nu are niște chestii pe care D7000 le are, dar cam c?ți le și folosesc și c?nd ai buget, mai bine profiți de el c?t mai mult, mai ales pentru un amator.

Și p?nă aici ar fi fost toate bune și frumoase ?n teorie, dacă la D7000 nu existau 2 chestii ?n plus, cu adevărat importante, dar voi menționa una singură (a doua ține de expunere), sistemul de focalizare. Este o mare diferență ?ntre D7000 și D5100. D7000 are 39 de puncte, din care 9 ?n cruce, D5100 are doar 11 din care unul singur ?n cruce (precum D5000 și D90). Și deși nu am mari dificultăți să focalizez cu D5000, D7000 a fost altceva.

Dacă sunt bani, D7000 fără probleme (adică cu speranța că problemele sunt numai la primele serii așa cum susține Nikon).

Interesant este că o combinație ?ntre cele 2 ar fi poate aparatul perfect. Sunt curios dacă D400 va fi așa ceva, plus un buffer mai mare cel puțin.

Și ceva poze cu "bătr?nelul" D5000. Sunt departe de a simți nevoia unui upgrade. Să văd ce fac ăștia din D400 ?nt?i și mă mai g?ndesc la opțiuni. E o problemă delicată.

Hello! by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

Jumping spider by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

Samyaza
EVO I

Mesaj de Samyaza » Lun Iun 20, 2011 6:53 am

Canon au o politica agresiva de piata. Scot model dupa model si sincer, de-a lungul timpului calitatea pe clasa a scazut.
Nu mai departe de exemplul pe care l-ai dat tu: 60D, iti ofer un corp de plicarbonat in locul unuia de aliaj.
Sta bine pe imagine, dar sincer s-a dus mai spre seria cu 3 cifre cu aceasta editie.
Nu stiu cat de importanta este contstructia body-ului pentru unii, dar pentru mine conteaza sa nu tin un plastic in mana si sincer 500D, mi se pare jalnic la ergonomie si feeling. Da, bun aparat in clasa lui nimic de zis, dar totusi parca ai o jucarie. Eu eventual am tinut unul in mana cu obiectivul acela de 50mm 1.8 de vreo 500 lei, care pe cat de bun e ca optica pe atat de prost ca si constructie si parca tineam in mana un aparat de copii.
Sincer mi-as asuma riscul cu D7000 ai totusi garantie, daca se intampla ceva, ulei pe senzor, il trimiti la rezolvat. Nu ai ce face.
Nikon il surclaseaza pe 60D totusi cu o constructie solida,body-ul zici ca-i de D300 (desi e putin mai mare ca D90) si e din aliaj de magneziu, sistemul de focus e din viitor pe langa cel in 9 puncte prezent pe 60D, acoperire prin vizor 100%, un senzor usor mai mare ca dimensiuni ceea ce confirma si noise mai mic (desi nu e un argument). Mai sunt cateva lucruri unele banale, dar imi place optiunea de GPS. Stiu ca pare o prostie, dar pentru anumite calatorii, mi-ar placea sa am exact locatia unde am fotografiat (cu abaterile de rigoare). O alta chestie care mi-a placut la Nikon e crop-factor-ul de 1.5x Canon are la cele mici 1.6x Pe langa faptul ca mereu ma gandeam ca e greu de calculat focalele cu asa crop-factor, mai mare la senzor in general e mai bine!
D400 il astept sa apara, sunt si eu foarte curios.
Trebuie sa se bata cu 7D-ul de la Canon si in pura traditie probabil va fi cu ceva specificatii peste actualul D700 ca asa am observat ca se poarta!
O clasa mai mica dar cu unele specificatii mai bune decat fosta clasa imediat superioara.
La D700 trebuie sa scoata obligatoriu un urmas. Au ramas cam in urma. Ma mir cine mai achizitioneaza aceasta camera. Rezolutia este totusi cam mica.
Nu stiu daca va lua 5D Mark II, e un aparat destul de reusit insa cert e ca va fi foarte bun! Sper.

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Lun Iun 20, 2011 1:18 pm

Așa este, 60D a primit un ecran articulat și a făcut pasul ?napoi față de 50D. Totuși Canon a evoluat binișor ?n ultima vreme. Ce ?ncă fac ei, este să fie agresivi cu detaliile foarte fine. Au softurile alea care indiferent ce setări faci, tot aplică ele ceva. Asta peste faptul că direct filtrul de pe senzor care rezolvă anumite probleme, mai reduce și el aceste detalii.

Ce-mi place la Canon pentru omul normal, este oferta de obiective. Chiar dacă optic unele nu sunt la nivel Nikon, face destulă lume treabă bună cu ele. Chiar și cu aparatele. 5D Mk II este notoriu pentru aplicarea reducerii zgomotului ?ntr-un mod mai puțin delicat și totuși la ISO mare produce imagini bune.

D800 ar fi trebuit să apară, dar a fost problema din Japonia și s-au stricat planurile. Probabil 5D Mk III sau 6D va fi cu ceva peste. Nikon folosește senzor de la Sony, Canon parcă are producție proprie.

Apropo de Sony, n-am umărit chiar ultimele zvonuri, dar circula o idee că vor fi primi care să introducă pe crop peste 20Mpx și că Nikon ar folosi acest senzor pe D400. M-aș mira. Și dacă te ?ntrebi de ce D700 se mai vinde, există 2 motive solide. Densitatea de receptori pe senzor cred că este cea mai mică disponibilă acum. Probabil va fi ultimul care să ofere așa ceva. Are niște performanțe foarte bune la ISO mare. Și acel senzor produce imagini excelente cu orice obiectiv amăr?t.
Pe măsură ce va crește densitatea pe un senzor care nu se va mări niciodată, chiar dacă se fac diverse artificii pentru a avea rezultate bune la ISO mare, optica slabă va fi taxată tot mai mult.
Primul contact deja s-a văzut, D7000 are diferențe sesizabile la calitate ?ntre obiectivele ieftine și o sticlă bună. E ceva vizibil, nu chestii de finețe.

Dacă D400 nu mă va convinge, voi mai ține D5000 și mai văd eu ce fac. La D400 mă sperie prețul. La Canon n-aș mai reveni, dar să nu spun niciodată, niciodată.

Am mai profitat puțin de soare.

Pattern by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

i2c
EVO I

Mesaj de i2c » Lun Iun 20, 2011 9:18 pm

Salutare !
Chestia cu stropii de ulei pe senzor a aparut mai intai la Canon, la EOS 1D Mk III, acum vreo doi, trei ani si avea drept cauza lubrifierea in exces a mecanismului oglinzii si obturatorului. A fost o problema nasoala pentru ei intrucat la seria profesionala nu se admitea asa ceva si, coroborat cu problemele initiale de AF, au determinat unii fotografi profesionisti sa schimbe sistemul (vezi cazul domnului Dinu Lazar).
Chestia cu politica agresiva este valabila si pentru Nikon, mai ales pe partea de preturi. Au inceput sa "rupa gura targului" cu D90 care a avut un pret imbatabil la ce oferea aparatul. Politica de pret foarte agresiva si greu de contracarat a continuat cu D3000, D3100, D5000, D5100. In schimb D7000, D300, D300s au fost/sunt comparabile cu preturile echivalentelor Canon.
Corpul de policarbonat al lui Canon EOS 60 D nu e deloc diferit ca feeling de un corp din aliaj de magneziu, o spun ca unul care initial a fost putin dezamagit de alegerea celor de la Canon. Am avut ocazia sa testez pe viu EOS 60 D imediat dupa lansare, la Photokina, in sept. 2010. Daca nu stii din ce material e facut, se simte la fel de solid ca un corp din magneziu. In plus, poti avea surpriza ca un panel din aliaj de magneziu (cum e cazul la corpurile mid/semi-pro gen EOS 20,30,40,50,7 D si D200, 300, 300s,7000) sa crape mai usor decat policarbonatul la un soc puternic - pentru asta sunt teste pe net facute de diversi. Si e adevarat ca m-au mai enervat cei de la Canon ca nu au pastrat ajustarea de AF - marketing-ul a fost mai nesimtit, trebuie sa dai mai mult ca sa iei 7D.
@ Samy : 500D e totusi un entry level, nu-l compara cu D7000, incearca mai degraba cu un D3100. E drept ca la calitatea constructiei Nikon sta mai bine, eu am in minte comparatia EOS 350D - D70 (atunci am dat eu cu nasul in DSLR), dar cred eu ca se rezuma la entry, top-entry level iar de cand cu 60 D si D7000 si la mid-level.
Ca o nota personala, pentru mine corpul aparatului ideal trebuie sa fie cat mai usor (am mana mica), iar calitatea imaginii, viteza de reactie si ergonomia/configurabilitatea maxime. La capitolul greutate si dimensiuni, Nikon mi se pare mai greu si mai mare, la configurabilitate in schimb Nikon are cateva chestii care ma incanta (maparea unor anumite functii pe anumite butoane). Cred insa cu tarie ca pentru moment si Nikon si Canon sunt umar la umar cand tragi linie si faci totalul.

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Mar Iun 21, 2011 12:41 am

Dap. Măcar de am avea mai multe subiecte bune, indiferent de aparat.

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Mie Iun 22, 2011 9:10 pm

Un prieten cu D3100 și 18-200mm s-a dus ?n Deltă. A venit cu niște cadre superbe de acolo și numai cadre largi. Ar merita să ajungem toți prin zonă.

Și ce am mai văzut zilele astea:

In flight by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

Butterfly by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Vin Iun 24, 2011 12:12 am

Pentax va miza pe o carte ciudată.

Au lansat Pentax Q, un compact cu obiective care pot fi schimbate. Are cam dimensiunea unui compact, senzorul unui compact, dar funcțiile și prețul unui DSLR entry-mid level.

De asemenea au lansat și o gamă aproape completă de obiective pentru el.

E oarecum o modă a acestor aparate ciudate, dar nu le văd un viitor. Sunt prea scumpe și oferă prea puțin.

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Vin Iun 24, 2011 2:34 pm

Puțină penumbră

On the edge of heaven by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

Și puțin soare

Spotted by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

c6t9
EVO I

Mesaj de c6t9 » Mar Iun 28, 2011 12:40 pm

Jealousy by c6t9 - mobile so SLOW!, on Flickr

Scrie răspuns